Ootmarsum heeft een rijke geschiedenis en culturele historie. In de jaren rond 770 werd hier een van de eerste kerken in Twente gebouwd. Rond het jaar 1000 was Ootmarsum één van de grootste parochies in Twente. 

De gunstige ligging zorgde ervoor dat Ootmarsum in de Middeleeuwen een plek was waar de handel groeide. Om en nabij 1300 kreeg Ootmarsum stadsrechten en werd het met de aanleg van grachten en wallen een vestingstad. 

Spanjaarden hadden zich in het verleden vanwege de Tachtigjarige Oorlog gevestigd in Ootmarsum maar zij werden in 1597 verdreven uit Ootmarsum door het leger van Prins Maurits. Hierna werd de vesting ontmanteld. Hier is nog een herinnering van te vinden, namelijk een kogel in de kerk. 

Ootmarsum bleef tijdens de opkomst van de industrie een akkerbouw stad. Dit zorgde ervoor dat Ootmarsum in de 20e eeuw een interessant stadje om te bezoeken was voor toeristen. Het stadscentrum is een nostalgische plek, waar nog steeds oude tijden herleven kunnen worden. 

Wil je weten wat er allemaal te doen is in Ootmarsum? Bekijk dan snel de activiteiten, eetgelegenheden en overnachtingslocaties.